wielodzietność - różnica wieku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trzoch
    Classic
    • 2011
    • 20

Zamieszczone przez shado
    Zamieszczone przez oolsztyniak

Albo robimy handel wszędzie albo w odpowiednich działach , ja zwróciłem tylko uwage :idea: `
    Ja nie mam oporów , żeby zwrócić komuś uwage , zresztą widze , że kolega RALF, też , i dobrze.
    Mnie tylko ciekawi, że najbardziej łamiącym regulamin zwracają uwagę Ci, którzy sami go świadomie łamią. Do tego jakoś nie przypominam sobie, żebyś zaraportował post umieszczony w złym dziale? Dlaczego?
    kolego bo przestało mnie to bawić , nie oczerniaj mnie że jestem najbardziej łamiącym regulamin bo tak nie jest , jak bym przetrzepał całe forum tez na 100% na ciebie bym coś znalazł więc nie bądź taki cfaniak.
    i nie kliknełem bo nie jestem moderatorem i nie będę za kogoś roboty odwalał, nie będę też na nikogo donosił . Jeżeli moderował bym to forum to mógł byś do mnie mieć pretensje póki co to z tego co wyczytuje to próbujesz nam wmówić że to nasza wina że tak się dzieje i przede wszystkim do nas kierujesz pretensje za zaistniała sytuację podczas kiedy sam powinieneś uderzyć się w pierś i obiecać poprawę.
    Mamy piękne drogi - gdyby nie te dziury
  • keneida
    Rider
    • 2010
    • 316

Pytanie kieruję do osób mających przynajmniej dwoje dzieci, najlepiej jakby te osoby nie miały babć, lub innych "opiekunek" rodzinnych w tym samym mieście
    Jaką macie różnicę wiekową między dzieciakami? Czy uważacie, że jest za mała, za duża. Ile byście chcieli by było nastepnym razem.
    Niby optymalnie jest pomiędzy rokiem a dwoma latami.
    Parametr "babcia w innym mieście" używam ponieważ jest to znaczące zmniejszenie pomocy przy opiece nad bobasami. Przynajmniej tak mnie się zdaje.
    Wrocławskie spoty

Komentarz

• macluke
      Elegance
      • 2010
      • 875

Re: wielodzietność - różnica wieku

moim zdaniem babcia w tym samym mieście lub tez blisko jest czymś niezastąpionym.
      Dzieci chorują, szczególnie jak wejdą w wiek przedszkolno-szkolny, czasem nie masz z kim nagle dziecka zostawić. Wolisz, zeby wychowywała dzieci opiekunka?
      Nie każdy ma taki luksus, że żona nie pracuje (lub bardziej poprawnie politycznie: jedno z rodziców).

Komentarz

• michu71
        Ambiente
        • 2010
        • 206

Ja mnam różnicę 3 lat i wydaje mi się że to jest w sam raz.U mnie nie było problemu z opieką ponieważ ja nie pracuję gdyż jestem inwalidą i cały czas dzieci były ze mną.Oczywiście do przedszkola chodziły od 3 roku życia.
        Fiat Palio Weekend 1.2 16v 59kw. 2002r

Komentarz

• kbjanek
          Rider
          • 2009
          • 381

mam 2 chlopakow - 3 i 1,5 roku,
          oczywiscie urwisuja i mlodszy jest prowodyrem wszelkich zakazanych zabaw,
          starszyszemu sie wiecej wytlumaczy, bawia sie razem, mamy komplet babc i dziadkow, ale pracyjacych.
          poniewaz "chodza" maluchy do zlobka to zona czesto jest na zwolnieniu chorobowym na dziecko.
          co do duzych roznic mam 8 lat starsza siostre i wiem ze duzo przy mnie pomagala, ale nie mamy takiej wiezi miedzy soba jak maja moje dzieci.
          z dyskusji ze znajomymi i z przypadkow rodzinnych powiem tak:
          "zapomnij ze 10 latek bedzie opiekowal sie mlodszy rodzenstwem", owszem przypilnuje go jak poprosisz, ale nie bedzie pilnowal ciagle.

Komentarz

• Yarwa
            Elegance
            • 2010
            • 915
            • BMW

Zamieszczone przez keneida
            Niby optymalnie jest pomiędzy rokiem a dwoma latami.
            IMHO min. te 2 lata.
            Sądzę po twoim poście że chodzi ci głównie o różnicę w wieku dzieci patrząc pod kątem ogarnięcia maluszków, wychowania, pogodzenia z pracą itp. Zresztą tak samo moi przedmówcy.
            Niestety mało kto zwraca uwagę na kwestię zdrowia kobiet przy ciążach. Organizm kobiety po każdej ciąży w pełni regeneruje się do 3-4 lat ponoć (nie jestem lekarzem). Ciąża jest ogromnym obciążenieme dla organizmu kobiety. Dlatego wydaje mi się że powinno się odczekac min. 2lata zanim kobieta znów zajdzie w ciąże, żeby jej organizm doszedł do siebie po poprzedniej. Przeciez jej zdrowie jest też bardzo ważne ze wzg. na nią jak i na następną ciążę.
            Jest również tak że jeśli kobieta miała cesarkę to należy odczekac min. 2 lata do kolejnej ciązy (to chyba ci każdy lekarz powie) - aczkolwiek wiaodmo nie wiem czy Was dotyczy ten temat.

Komentarz

• yarecki
              Ambiente
              • 2009
              • 130

U mnie jest 20 miesiecy roznicy - Jasiek jest z czerwca 2007 , Hanka z lutego 2009 ... i teraz zaczynaja sie bawic razem . Fakt ze Jasiek chodzi do przedszkola 2 rok i jego zabawy sa inne ale np. sprzataja zabawki juz razem. Wiec wg mnie im mniejsza roznica tym dla dzieci lepiej ;-)

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

U mnie niemal równo 2,5 roku różnicy i jak narazie wszystko jest dobrze. To znaczy starsza córka nie jest zazdrosna o młodszą, stara się pomagać. Nie wyobrazam sobie też różnicy mnieszej niż 1,5 roku, przynajmniej wtedy, gdy dzieci są zupelnie malutkie. Karmienie dwójki dzieci, ubieranie itp. jest naprawdę męczące. A tak starsza córka mając ponad 3 lat sama zje, sama sie ubierze, sama zrobi "siku", sama znajdzie sobie zabawę lub zajmie się bajkami w TV (nie chodzi do przedszkola) i w tym czasie można skupić się (przede wszystkim) na 9-miesięcznej. Do tego dochodzi regeneracja sił przez kobietę po porodzie. No i jeszcze jedno: lekarze zgodznie twierdzą, że ciąża po 30-tce to już jest ciąża podwyższonego ryzyka...
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Ja przeprowadziłem się do innego miast gdzie nie mam żadnej rodziny a Babcia jest 460 km dalej.
                  Mam córke 13 lat i synka 6 miesięcy i różnica wieku mi w ogóle nie przeszkadza co innego pewnie powiedzą kobiet moja rodziła teraz w maju mając 40 latek.
                  Co do opieki żona w domu narazie nie pracuje i jest bezrobotna ale przy tej różnicy wieku córa sobie daje rade dobrze i też czasem jest pomocna.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 10961
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

syn 7 lat
                    córa 2,5 roku

i jest ok, co prawda zabawy są inne, ale za to Michał posiedzi z małą i mogę wyjść
                    do garażu czy coś w ogrodzie porobić przez jakąś chwilę, czy do sklepu skoczyć...
                    inna sprawa, że mała chodzi do przedszkola już i brata zaczyna ustawiać

Zamieszczone przez Agamek12
                    Nie wyobrazam sobie też różnicy mnieszej niż 1,5 roku, przynajmniej wtedy, gdy dzieci są zupelnie malutkie. Karmienie dwójki dzieci, ubieranie itp. jest naprawdę męczące.
                    właśnie o to chodzi...
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• mkz
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 138

U mnie podobnie - starsza 6,5 młodsza 2,5. Do tej pory, co prawda to więcej było walk i pretensji o zabawki, ale teraz już się pięknie zaczynają bawić ze sobą i starsza Zuzka młodsza się czasami coś tam zaopiekuje (choć samych bym ich raczej nie zostawił - jakaś kontrola musi być, choć mając je w ogrodzie coś już można zrobić). W sumie to kontakt się miedzy nimi zaczął od momentu kiedy młodsza "stała się" kontaktowa i teraz już idzie ku dobremu.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

ja mam syna który ma nie spełna 2.5 roku a nad drugim rozmyslam :P
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• jelinskiartur
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 296
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

I u mnie jest różnica trzech lat ,wydaje mi się że to w sam raz .Kuba 10 lat,Ola 7 lat chociaż im są starsi tym gorzej się dogadują :evil: ,może dlatego że młodsza chce się "przebić" poprzez brata :diabelski_usmiech
                          Bóg stworzył kobietę-piwo to wynagrodzenie za tą pomyłkę.
                          Skoda Octavia Combi 2001 AGR
                          Skoda Superb 2004 AWX
                          Skoda Octavia Combi RS 2010 CCZA

Komentarz

• _tm_
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 2333
                            • Superb III (3V3)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

U mnie jest 3 lata różnicy (syn - 5,5 i córka - 2,5). Jak na razie dzieciaki dogadują się idealnie. Mała jest zafascynowana starszym bratem, a synek chętnie się z siostrą bawi (najczęściej samochodami ). Synek posiadł właśnie umiejętność czytania, więc jest strasznie dumny gdy siostra prosi go aby jej książeczkę wieczorem przeczytał .
                            My co prawda nie korzystaliśmy z opiekunki, a babcię wykorzystywaliśmy sporadycznie, ale to dlatego, że moja żona 5 lat siedziała na wychowawczym i zajmowała się maluchami. Stwierdziliśmy z żoną, że nie chcemy aby obca osoba (opiekunka) lub nawet babcia wychowywała nasz dzieci i każdemu polecamy takie rozwiązanie .
                            S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                            Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                            -------------------------------------------------------------------------
                            O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                            O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                            O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

inne ujęcie
                              mam młodszą o 6 lat siostrę i muszę powiedzieć, że w wieku "podstawówkowym" było słabo bo starzy chcieli, żebym się nią zajmował, a ja miałem zupełnie inną wizję spędzania czasu i bez przerwy były o to awantury połączone z rękoczynami, ale jak już była w 8 klasie i dalej w liceum to spoko, im dalej tym lepiej i tak do teraz
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9935
                                • Ford

Zamieszczone przez _tm_
                                My co prawda nie korzystaliśmy z opiekunki, a babcię wykorzystywaliśmy sporadycznie, ale to dlatego, że moja żona 5 lat siedziała na wychowawczym i zajmowała się maluchami. Stwierdziliśmy z żoną, że nie chcemy aby obca osoba (opiekunka) lub nawet babcia wychowywała nasz dzieci i każdemu polecamy takie rozwiązanie .
                                Mam takie samo zdanie i z premedytacją wprowadzam je w życie... Choć nie ukrywam, że taki system znaczaco ogranicza dochody rodziny - trzeba więc sobie to dokładnie przekalkulować.

[ Dodano: Czw 18 Lis, 10 22:56 ]
                                Zamieszczone przez szkoda
                                mam młodszą o 6 lat siostrę (...) jak już była w (...) liceum to spoko (...)
                                Nie ściamniaj, powiedz, że fajne koleżanki miała...
                                Adam... Używam:
                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...